Göynük

24.11.2012 2030

Göynük Köyü

Köyümüz Afyonkarahisar ilimize 39, Çobanlar ilçemize 14 km uzaklıktadır.Köyümüzde karasal iklim hakimdir. 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre köyümüzde 464 Erkek ve 466 Kadın olmak üzere 930 kişi yaşamaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır.

Göynük kelime anlamı olarak; Güneş'te yanmış, acısı olan, elemli, üzüntüden ağlar duruma gelmiş, kızarmış, hicran, ıztırap, keder ve hararet gibi anlamlara gelmektedir. Köyün adı hakkında köy yaşlılarının   anlattığı hikâyelerde de Güneş'te susuzluktan bitap düşmüş insanların (inanışa   göre evliyaların) bu bölgeden geçerken su bulmaları (bu bölge bugün Karakuyu olarak adlandırılır)işlenmektedir.Kelime anlamı ile anlatılan hikâyelerin   özdeşleştiği düşünüldüğünde hikâyelerin gerçekliği ihtimal dahilindedir. Friglerin Afyon ve çevresinde bin yıl kadar yaşadıkları ,Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illeri arasında kalan bölümde yer alan bölgeye Frig Vadisi denildiği düşünüldüğünde, bölge içersinde kalan Göynük köyü civarında da önemli frig kentleri kurulmuş olduğunu tahmin edilebilir.Tarihi kaynaklar ve bu bölgelerden çıkarılıp Afyon müzesinde sergilenen bazı eserler bu fikri ispatlamaktadır.Yine köye çok yakın olan ve bugün Kocaöz diye bilinen yerde antik Anabura kenti kurulmuştur. Köyde bulunan tekke de köyün tarihinin yine çok eskilere dayandığını göstermektedir.Köyde bulunan tekke, Yargeldi Sultan (Köydeki inanışa göre Akşemsettin)tarafından kurulmuştur. Yargelgi Sultan ;Osmanlı dönemi vesikalarında İnlice köyü ( bügün kü adı ile seydiler)'nün kurucularından   13.yüzyılda yaşamış ,Hacı Bekdaş Veli'nin öğrencilerinden seyyit Hasan Basri Hazretlerinin yakın arkadaşıdır.

Köyün içme suyu şebekesi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. ADSL ve hızlı internet erişimi bulunmaktadır.